În data de 23 octombrie a intrat în vigoare Ordonanța de urgență nr. 180/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale.
Prin aceasta, au fost adăugate, printre altele, măsuri relative la persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, fiind modificate, astfel, atât Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, cât și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Modificările aduse Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic
- În ceea ce privește izolarea persoanelor bolnave cu semne și simptome sugestive, s-a stabilit ca, până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, este obligatoriu ca acestea să se izoleze la domiciliu sau la o altă locație aleasă de aceasta. Pentru persoanele care refuză izolarea, măsura va fi impusă și locația declarată de direcțiile de sănătate publice.
- Persoanele care se regăsesc în situațiile de mai sus, sunt obligați să anunțe medicii de familie despre situația lor, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze sau s-a instituit izolarea.
- Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective și transmite direcțiilor de sănătate publice, fișa de monitorizare a persoanei izolate.
Modificările aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate
- Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării în condițiile de mai sus, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie care au luat în evidență și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării.
- Dacă în urma investigațiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă, pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării în condițiile de mai sus, medicul de familie acordă concediu medical pentru carantină pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acesta.
- De aceste modificări beneficiază și persoanele asigurate pentru care direcțiile de sănătate publice au instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată până la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență nr. 180/2020. În aceste cazuri, certificatele de concediu medical se acordă de către medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de către direcțiile de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acestea, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență sus-numite.