Se redeschid grădinițele și afterschool-urile. Ce măsuri trebuie respectate pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2

June 15, 2020 Hristescu & Partners

În data de 15 iunie 2020, a fost publicat Ordinul nr. 1076/4518/3936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, aplicabil din data de 16 iunie 2020. 

Deși grădinițele și unitățile de afterschool se vor putea deschide, începerea activității trebuie efectuată cu stricta respectare a măsurilor de igienă pentru a se preveni contractarea de către copii și ceilalți participanți, a coronavirusului.

Astfel, dintre măsurile impuse prin Ordinul nr. 1076/4518/3936/2020, amintim următoarele: 

  • Înainte de utilizare, sistemele de apă caldă trebuie readuse la o temperatură de funcționare de 60°C sau mai mare și la o temperatură de circulație de peste 50°C pentru a gestiona riscurile microbiene, inclusiv Legionella.

     

  • Înainte de redeschiderea spațiilor și punerea în aplicare a acestor măsuri, trebuie să se efectueze analize de laborator pentru verificarea conformității cu Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile.

     

  • Traseul prin curtea unității până la intrare și în incintă se va realiza pe un culoar bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică.

     

  • Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice.
    • Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil.

       

  • Se vor asigura încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite.

     

  • Se va amenaja un izolator pentru izolarea copilului cu temperatura peste 37,3 grade Celsius și/sau alte simptome de boală infectocontagioasă acută dezvoltată în timpul șederii în unitate. 
    • Izolatorul nu trebuie să comunice cu restul spațiilor definite și va fi deservit de o persoană adultă numită anume și instruită pentru supraveghere.
  • Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program.
    • Se permite lăsarea în același timp afară a mai multor grupe, cu condiția de evitare a contactului strâns între copii și a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 2 m.
  • Atât grădinițele, cât și unitățile de afterschool vor desemna o persoană pentru asigurarea la intrarea în unitate a fluidizării sosirilor și fluxului de persoane în vederea evitării aglomerărilor.

     

  • Ușile de intrare (poartă, ușă) vor fi menținute deschise la venirea copiilor în unitate, în măsura în care problemele de securitate permit, pentru a limita punctele de contact. Totodată, accesul în holul de primire va fi limitat, eșalonându-se sosirile și plecările, pentru a se respecta distanțarea fizică. În același timp, copiii vor trebui primiți individual de către persoana desemnată și preluați de părinte la ușa unității, evitându-se circulația în interior.

     

  • Triajul epidemiologic al copiilor se va efectua zilnic de către cadrul medical al unității ori persoana desemnată anume în acest scop, la fel cum se va efectua și asupra personalului angajat în unitatea respectivă, zilnic, la începutul programului.

     

  • Schimburile manuale de baloane, jucării, creioane etc. trebuie evitate sau însoțite de proceduri de dezinfectare cu soluții biocide avizate, după fiecare utilizare.

     

  • Se va impune folosirea doar a prosoapelor de hârtie de unică folosință, și nu cele de material. Săpunul lichid și prosoapele de hârtie trebuie să fie accesibile pentru toți copii și angajații din cadrul unității.

     

  • Măsurile de igienă și comportament trebuie respectate atât în zona preșcolară, cât și în cea școlară (menținerea distanței fizice, aplicarea gesturilor de barieră, limitarea aglomerărilor, purtarea măștii faciale, spălatul pe mâini).

     

  • Masca facială va fi utilizată exclusiv în unități de către tot personalul angajat și trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat. În plus, la intrarea în unitate, personalul va purta încălțăminte ce va fi utilizată exclusiv în incinta acesteia.

     

  • Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.

A member of

 

Copyright © 2024 thesigtreeteam. All Rights Reserved.

Let's chat!

Say hello!